DESPRE NOI
COVRIGUL
CONTACT

Covrigul cu ou, un produs lereștean tradițional


rețeta delicioasa salvata de cofetariile Un băiat și o fată

Un produs culinar tradiţional care, alături de colăcei şi cozonaci, face deliciul marilor sărbători creștine -Crăciunul, Paştele şi Rusaliile - este covrigul cu ou, un produs unic, specific zonei Muşcelului, deci inclusiv localității noastre, fiind făcut după o reţetă foarte veche.

La noi, aici, în Lereşti, între covrigii cu ou, colăcei, cozonaci şi tradiţia comunităţii este o durabilă legătură. În momentele creştine ale anului, lereștenii soseau acasă de pe îndepărtatele zone pastorale sau întinderile forestiere ale patriei. Veneau să-şi vadă soaţele și copiii, să aducă agoniseala, daruri şi să trăiască momente de linişte şi de răsfăţ ale sufletului alături de ce le era mai drag: familia şi co¬munitatea. Atunci se făceau majoritatea nunţilor. Veselia şi bucuria familiei se împleteau armonios cu veselia şi bucuria comunităţii, ca o perenitate a cultului vieţii. Dar nu erau uitaţi nici înaintaşii, fără de care ei n-ar fi existat... Pentru cei trecuţi în nefiinţă se împart, întru pomenirea lor, cozonaci, colăcei, covrigi cu ou, ouă roşii de Paşti şi vase de Rusalii.

Săptămâni bune înaintea acestor înălţătoare momente creştine, cuptoarele „mergeau“ neîncetat pentru prepararea acestor bunătăţi. Harnicele lereștence nu cunoşteau odihna, fiind rare momentele când puteau pune geană pe geană.

Covrigul cu ou ar data, după tradiția orală, înainte de venirea ardelenilor în ținuturile subcarpatice ale Mușcelului, adică prima jumătate a sec. al XVIII-lea. Plaja de întindere a acestui delicios produs autohton corespunde, în linii mari, cu zona populată de ardeleni după sosirea lor aici. Probabil că nici asocierea lor cu colăceii, în timpul marilor sărbători amintite, nu este întâmplătoare dacă avem în vedere că, în Transilvania, coliva - întru’ cinstirea și pomenirea morților a fost interzisă de autoritățile habsburgice. Aflați într-o astfel de crudă situație, românii au înlocuit-o cu colăcei.

De atunci și până astăzi, arămiul, pufosul și aromatul covrig cu ou se face după o rețetă transmisă din generație în generație, din familie în familie, îmbunătățindu-se în funcție de momentul timpului istoric al dezvoltării tehnice asocietății.

„Marele secret”(!), (dacă a existat vreodată un secret în acest sens), în afara ingredientelor folosite, per cuptor(45 de ouă, 4 kg și jumătate de făină, o jumătate de litru de ulei, un kg de zahăr, 4 lingurițe de sare, 4 lingurițe de leșie de fag, coaja (rasă) a două lămâi, esență de rom, 40 grame drojdie, praf de copt, amoniac) este cel al frăgezirii aluatului cu țuică amestecată cu rom, al leșiei de fag obținută dintr-o lingură, cu vârf, de cenușă de fag adăugată la o cană de apă fiartă, al coacerii în cuptorul încins pe vatră după ce s-a scos jarul obținut din „țăndări” de brad, al muncii neîntrerupte din momentul frământatului până la terminarea coacerii.

Pe lângă trudă și sudoare, gospodinele dăruiau,din existența lor, mult suflet și pasiune fără de care efortul nu-și găsea împlinirea.

Dar, ... dacă înainte exista teama că meșteșugul producerii covrigului cu ou poate fi furat, astăzi există teama că acest meșteșug se va pierde ca multe alte tradiții și obiceiuri.

Sesizând acest pericol, soții Elena și Ionel Marin, încă din anul 2003, au ridicat problema organizării unui FESTIVAL AL COVRIGILOR CU OU aducând ca argument pericolul pierderii acestei istorice tradiții locale în contextul în care, nu cu mult timp în urmă, în localitate existau zeci de cuptoare menite a coace covrigi cu ou, cozonaci şi colaci pentru uzul casnic cât și pentru comunitate.

Pentru a avea baza legală a demarării acestui proiect au înființat Asociația „ALUNELUL”. Timid la început, dar ...

Pentru a reînvia şi păstra tradiţiile locale, autorităţile comunale (Primăria și Consiliul Local) au iniţiat, cu ani în urmă, „ZILELE COMUNEI LEREȘTI” - în ziua de Rusalii a fiecărui an când, cu această ocazie, are loc şi „FESTIVALUL COVRIGILOR CU OU”.

O mare „gură de oxigen” vine din partea Societății de Patiserie şi Cofetărie Un băiat şi o fată, din Câmpulung, prin managerul acesteia, Doamna Florina Vuței.

Chiar dacă, la prima vedere, ar exista ideea de bussines, prin ceea ce a întreprins și întreprinde, managerul societății s-a angajat energic în salvarea, conservarea și relansarea acestei tradiții a covrigului cu ou, în zona Mușcel dar mai ales în Lerești.

Încă din anul 1997, brandul a preluat rețeta autentică de la gospodinele din Lerești, Rucăr și Albeștii de Mușcel, reușind cu succes introducerea acestui produs pe piața locală și apoi regională.

În anul 2011 societatea „Un băiat și o fată” a decis atestarea ca produs tradițional și înscrierea la OSIM cu eticheta de Covrig Musceleancât și atestat produs tradiționalși de către MADRM.

Datorită acestor atestate, covrigul muscelean a devenit cunoscut în întreaga țară fiind prezentat la diverse expoziții în domeniu și la festivaluri cu produse tradiționale, fiind singura cofetărie din țară care dă viață acestei rețete tradiționale.

A fost prezent la o serie de târguri și festivități de profil alături de instituții de renume precum Consiliul Județean Argeș, Direcția Agricolă Pitești și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale.

Covrigul cu ou a făcut senzație la Romexpo dar și la Berlin.

Covrigul muscelean, pe 26 august 2017, a fost premiat în cadrul evenimentului „Fabricat în Argeș” primind Trofeul Fabricat în Argeș.

Dacă la început Covrigul cu ou a fost produs de societatea Un băiat și o fatănumai în perioada Sărbătorilor Pascale și Ruslii, fiind specific acestor sărbători, acum a ajuns să fie căutat zilnic de către consumatorii mari și mici, fiind produs în tot cursul anului. Cu toate acestea, în comunitățile sătești, funcția de ritual nu a dispărut.

Este cunoscută prezența la FESTIVALUL COVRIGILOR CU OU în cadrul căruia societatea Un băiat și o fată esteorganizator, sponsor și participant cu stand;și astăzi,la a XIII-a ediție, societatea este prezentă în aceeiași triplă calitate.

Mulțumim Primăriei, Consiliului Local, Asociației „Alunelul” și Cofetăriei Un băiat și o fată pentru ce ați făcut și faceți pentru această comunitate !

La mulți ani, lereșteni, de Ziua comunei voastre !

(Cuvântul prof. Ion Oană, președintele Filialei Mușcel a Societății de Științe Istorice din România, rostit la a XIII-a ediție a FESTIVALUL COVRIGILOR CU OU, Lerești, 13 iunie 2022)

Despre noi


Cofetăriile Un băiat și o fată, cu sediul în Municipiul Câmpulung Muscel, județul Argeș, fabrica covrigul muscelean după o metodă tradițională, metodă care a fost moștenită din străbuni, fiind transmisă din generație în generație și folosită de fiecare descendent al familiei. Rețeta covrigului muscelean a fost îmbunatațită an de an, prin schimbul de informații și prin sfaturile primite de la specialiști în producția de produse tradiționale.

Brandul Un băiat și o fată deține marca înregistrata OSIM pentru “covrigul cu ou” sau ”muscelean”, ce a devenit cunoscut în întreaga țară, fiind prezentat la diverse expoziții în domeniu și la festivaluri cu produse tradiționale locale, cât și în strainătate, fiind singurele cofetării din țară care creeaza această rețetă, respectând cu strictețe ingredientele din batrâni.

Despre Covrig


Pe lângă sărbătorile străvechi, ca în majoritatea localităților țării, și în județul Argeș, dupa 1990, au apărut sărbători noi, precum cea de la Lerești, în apropiere de Câmpulung Muscel, dedicată unui produs culinar tradițional, specific zonei Muscelului, covrigii cu ou.

În viața comunității muscelene, scopul inițial al pregatirii covrigilor cu ou asociază cultul vieții cu cel al morții. Aceștia se pregatesc în preajma marilor sarbatori religoase, Paștele si Rusaliile și se împart pentru pomenirea morților, la Paști asociați cu ouă roșii și de Rusalii cu vase cu mâncare.

Pentru localnici, reprezintă pâinea binecuvântată a cărei pregătire este precedată de purificarea casei și a cărei frăgezime este cu atât mai mare, cu cât trece mai mult timp de la pregătirea ei.

În viața omului modern, covrigii cu ou au început să devină hrana de zi cu zi și în afara comunităților sătești, unde funcția de ritual nu a dispărut, iar aceștia sunt serviți și pregatiți tot timpul anului.

În fiecare an are loc premierea celor mai reusiți covrigi cu ou prin organizarea de concursuri în cadrul Festivalului de la Lerești la care participă gospodine dar și cofetarii din localitațile: Bilcești, Câmpulung, Voinești, Dragoslavele, Rucăr, Bughea de Sus și Stoenești.

Sărbătoarea de la Lerești este un semn de recunostință a localnicilor față de sacrificiul Mântuitorului, față de înaintașii care le-au dat viață și i-au învățat meștesugul coacerii pâinii, al împodobirii straielor și locuințelor, al cântecului și dansului popular, al mândriei valorilor autohtone, al dorinței de a trăi momente de liniște și bucurie, de a prelua, continua și îmbogați tradiții străvechi în forme noi, de a înscrie noi pagini în marea carte a sufletului românesc.

Cofetăriile Un băiat și o fată participă an de an la Festivalul covrigilor cu ou, unic în România, pentru a promova tradițiile și obiceiurile locale. Încă din anul 1997, brandul a preluat rețeta autentică de la gospodinele din Lerești, Rucăr și Albeștii de Muscel, reușind cu succes introducerea acestui produs pe piața musceleană.

În urma succesului rezultat prin producerea covrigului cu ou, în anul 2011, lanțul de cofetării Un Băiat și o Fată a decis atestarea ca produs tradițional și înscrierea la OSIM cu eticheta de Covrig Muscelean. Datorită acestor atestate, covrigul muscelean a fost prezentat la o multitudine de târguri și festivaluri de profil, alături de instituții de renume cum ar fi Consiliul Județean Argeș, Direcția Agricolă Pitești și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale. Covrigul cu ou a ajuns și peste hotare, în Berlin, dar și la Romexpo, fiind nelipsit de la Festivalul covrigilor cu ou în cadrul căruia laboratoarele Un Băiat și o Fată care îl produc sunt organizator, sponsor dar și participanți cu un stand.

De asemenea, Covrigul muscelean a fost premiat și în cadrul evenimentului “Fabricat în Argeș”. La început, covrigul cu ou a fost comercializat de brandul Un Baiat și o Fata numai în perioada Sărbătorilor Pascale și Rusalii, însă în prezent, de la un produs specific acestor sărbători, a ajuns sa fie consumat zilnic de clienți, acest lucru dovedind autenticitate unui produs specific zonei, preferat de localnici.

Contact:
Câmpulung Muscel
Cofetarie – Laborator
Str. Lascar Catargiu, nr. 28 – 30
☎ 0728 879 877
☎ 0372 902 950
Program:
L-D: 08:00-20:00

Contact comenzi:
✉ office@unbaiatsiofata.ro

Contact media:
Diana Vuței
☎ 0743 552 501
✉ office@unbaiatsiofata.ro

vezi video-prezentare
Covrigul