DESPRE NOI
COVRIGUL
CONTACT

Covrigul muscelean


rețeta delicioasa salvata de cofetariile Un băiat și o fată

Arămiu, pufos și aromat. Covrigul cu ou, sau muscelean, nu este doar o rețetă care a trecut proba timpului în satele din Argeș. Acesta este și un produs care dă identitate locului. În fiecare an, de Paști și de Rusalii, desertul are și un festival ce îi poartă numele, iar cofetăriile Un băiat și o fată l-au înregistrat ca marcă tradițională.

Secretul aromei stă în cuptorul cu lemne pe care este copt, dar și în frăgezirea aluatului cu țuică sau rom. Rețeta veche de sute de ani i-a fermecat și pe străinii care l-au gustat deja la târgurile internaționale.

Covrigul muscelean este preparat din ingrediente 100% naturale, fiind considerat o gustare delicioasă între mesele principale ale zilei, un produs tradițional, dar și brand pentru zona Câmpulung Muscel.

Despre noi


Cofetăriile Un băiat și o fată, cu sediul în Municipiul Câmpulung Muscel, județul Argeș, fabrica covrigul muscelean după o metodă tradițională, metodă care a fost moștenită din străbuni, fiind transmisă din generație în generație și folosită de fiecare descendent al familiei. Rețeta covrigului muscelean a fost îmbunatațită an de an, prin schimbul de informații și prin sfaturile primite de la specialiști în producția de produse tradiționale.

Brandul Un băiat și o fată deține marca înregistrata OSIM pentru “covrigul cu ou” sau ”muscelean”, ce a devenit cunoscut în întreaga țară, fiind prezentat la diverse expoziții în domeniu și la festivaluri cu produse tradiționale locale, cât și în strainătate, fiind singurele cofetării din țară care creeaza această rețetă, respectând cu strictețe ingredientele din batrâni.

Despre Covrig


Pe lângă sărbătorile străvechi, ca în majoritatea localităților țării, și în județul Argeș, dupa 1990, au apărut sărbători noi, precum cea de la Lerești, în apropiere de Câmpulung Muscel, dedicată unui produs culinar tradițional, specific zonei Muscelului, covrigii cu ou.

În viața comunității muscelene, scopul inițial al pregatirii covrigilor cu ou asociază cultul vieții cu cel al morții. Aceștia se pregatesc în preajma marilor sarbatori religoase, Paștele si Rusaliile și se împart pentru pomenirea morților, la Paști asociați cu ouă roșii și de Rusalii cu vase cu mâncare.

Pentru localnici, reprezintă pâinea binecuvântată a cărei pregătire este precedată de purificarea casei și a cărei frăgezime este cu atât mai mare, cu cât trece mai mult timp de la pregătirea ei.

În viața omului modern, covrigii cu ou au început să devină hrana de zi cu zi și în afara comunităților sătești, unde funcția de ritual nu a dispărut, iar aceștia sunt serviți și pregatiți tot timpul anului.

În fiecare an are loc premierea celor mai reusiți covrigi cu ou prin organizarea de concursuri în cadrul Festivalului de la Lerești la care participă gospodine dar și cofetarii din localitațile: Bilcești, Câmpulung, Voinești, Dragoslavele, Rucăr, Bughea de Sus și Stoenești.

Sărbătoarea de la Lerești este un semn de recunostință a localnicilor față de sacrificiul Mântuitorului, față de înaintașii care le-au dat viață și i-au învățat meștesugul coacerii pâinii, al împodobirii straielor și locuințelor, al cântecului și dansului popular, al mândriei valorilor autohtone, al dorinței de a trăi momente de liniște și bucurie, de a prelua, continua și îmbogați tradiții străvechi în forme noi, de a înscrie noi pagini în marea carte a sufletului românesc.

Cofetăriile Un băiat și o fată participă an de an la Festivalul covrigilor cu ou, unic în România, pentru a promova tradițiile și obiceiurile locale. Încă din anul 1997, brandul a preluat rețeta autentică de la gospodinele din Lerești, Rucăr și Albeștii de Muscel, reușind cu succes introducerea acestui produs pe piața musceleană.

În urma succesului rezultat prin producerea covrigului cu ou, în anul 2011, lanțul de cofetării Un Băiat și o Fată a decis atestarea ca produs tradițional și înscrierea la OSIM cu eticheta de Covrig Muscelean. Datorită acestor atestate, covrigul muscelean a fost prezentat la o multitudine de târguri și festivaluri de profil, alături de instituții de renume cum ar fi Consiliul Județean Argeș, Direcția Agricolă Pitești și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale. Covrigul cu ou a ajuns și peste hotare, în Berlin, dar și la Romexpo, fiind nelipsit de la Festivalul covrigilor cu ou în cadrul căruia laboratoarele Un Băiat și o Fată care îl produc sunt organizator, sponsor dar și participanți cu un stand.

De asemenea, Covrigul muscelean a fost premiat și în cadrul evenimentului “Fabricat în Argeș”. La început, covrigul cu ou a fost comercializat de brandul Un Baiat și o Fata numai în perioada Sărbătorilor Pascale și Rusalii, însă în prezent, de la un produs specific acestor sărbători, a ajuns sa fie consumat zilnic de clienți, acest lucru dovedind autenticitate unui produs specific zonei, preferat de localnici.

Contact:
Câmpulung Muscel
Cofetarie – Laborator
Str. Lascar Catargiu, nr. 28 – 30
☎ 0728 879 877
☎ 0372 902 950
Program:
L-D: 08:00-20:00

Contact comenzi:
✉ office@unbaiatsiofata.ro

Contact media:
Diana Vuței
☎ 0743 552 501
✉ office@unbaiatsiofata.ro

vezi video-prezentare
Covrigul